Rendhagyó történelemóra a Dobó gimiben

Rendhagyó történelemóra a Dobó Gimnáziumban - SZILAJ

2012. április 18-án rendkívül érdekes és hasznos rendhagyó történelem órákat tartott a Szilaj Egyesület elnöke Kürti Péter hagyományőrző iskolánkban. A helyszín már önmagában rendhagyó: egy mai kirgiz „mobil” lakóhely alapján rekonstruált honfoglalás kori jurta. A jurta felállításában a 9. évfolyamos tanulók segédkeztek némi viszonzásképpen azért a kegyért, hogy ők részesedhettek ebben e remek programban. A magyarság őstörténete, vándorlása és a honfoglalás ugyanis a 9. évfolyam történelem tantervének a része.

Már a jurta felállítása közben megtudhattuk, mire való az „istenfa” és miért nem szabad azt szidni a közkeletű káromkodással… A kész építmény berendezése is megtörtént korhű tárgyakkal, bár az ülőalkalmatosságok a kevéssé természetes anyagból előállított tornaszőnyegek voltak (hálás köszönet a testnevelés munkaközösségnek!).

A délelőtt folyamán megtartott órákon megtudhattuk, hogy miért nem szabad a küszöbre lépni, miért felfelé görbülő a nomád népek csizmája, mire való a szablya fokéle, hogyan lehet „felajzani” egy íjat, miként gyógyította a táltos dobja hangjával a betegeket, és még sorolhatnám.

 

Az előadó fantasztikus lelkesedése, tudása és a téma iránti elkötelezettsége magával ragadta a diákokat is. Az interaktivitást szolgálta a fegyverek, használati tárgyak és a ruházat kézbevételének illetve felpróbálásának lehetősége. A sikeres program megerősítette a szervezőket abban, hogy a jövőben is folytatni kell az együttműködést a Szilaj Egyesülettel és annak elnökével Kürti Péter elnök úrral.

 

forrás és fotó: http://www.dobo-eger.sulinet.hu/